Η επιστολή του Θ. Κολοκοτρώνη, στο Γεράκι.
Η επιστολή του Θ. Κολοκοτρώνη, στο Γεράκι
Ο Ιμπραήμ πασάς έχει εισβάλει στη Πελοπόννησο και ο διχασμός ανάμεσα στους Έλληνες κυριαρχεί. Στο πέρασμά του ο Ιμπραήμ δεν αφήνει τίποτα όρθιο, ο πανικός έχει καταβάλει τους Έλληνες. Στις 2 Σεπτεμβρίου 1825 ο Θ. Κολοκοτρώνης βρίσκεται στο Γεράκι Λακωνίας και από εκεί στέλνει επιστολή προς τους Μανιάτες με σκοπό να τους κινητοποιήσει ώστε να βγουν από τα σύνορα τους και να βοηθήσουν στον πόλεμο εναντίον του Ιμπραήμ. Είναι γνωστό ότι ο Γέρος του Μοριά προσπαθούσε με κάθε τρόπο να εμψυχώσει τους Έλληνες και να τους ξαναβάλει στον αγώνα της Επανάστασης και της Ελευθερίας. Ο Ιμπραήμ κατευθυνόταν από νότια της Πελοποννήσου και ο Κολοκοτρώνης είχε πάει στο Γεράκι, στο κάστρο για να οργανώσει τα στρατεύματα.
Με κάποιες μάχες γύρω από το Γεράκι, ο Κολοκοτρώνης καθυστέρησε την επέλαση των Τούρκων και έδωσε καιρό στα γυναικόπαιδα να διασχίσουν την οροσειρά του Πάρνωνα και να διαφύγουν στο Λεωνίδιο και από εκεί με βάρκες στις Σπέτσες και στην Ύδρα. Το χωριό πλέον Αιγυπτιοκρατείται. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 12 Σεπτεμβρίου 1825 ο Ιμπραήμ ως ανίκητος που ήταν κατέκαψε το χωριό. Ο Κολοκοτρώνης σε μία επιστολή του αναφέρει: Σώμα εχθρικόν πλησιάσαν πρός τό Γεράκι Λακωνίας κατά τό Μαριόρεμα, τό εκτύπησεν ο εκεί αλλοχών Στάϊκος Σταϊκόπουλος, εφόνευσεν ουκ ολίγους εχθρούς καί κατεδίωξε τούς λοιπούς. Ο δ' Ιμπραΐμης καί τοι βλέπων εκείσε στρατόν ελληνικόν, διεσπαρμένον όμως καί εις δύσβατα καί δυνατά μέρη, δέν ήλθεν εις καταδίωξίν των, απήλθε δ' εις Γύθειον, εις Πολυτσάραβον τής Μάνης, όπου εύρεν ισχυράν αντίστασιν, εις τό έλος εις Τρίνησα, όπου έως 70 υπό τόν καπετάν Κώστα Σουλιώτην, οχυρωμένους εις πύργον τινά, ανδρείως ως οι περί τόν Δικαίον εις Μανιάκη αντιστάντας, πλείστους τών εχθρών φονεύσαντας καί έπειτα παραδοθέντας επί συνθήκη, παρασπονδήσας τούς εφόνευσεν εξ οργής δι' ήν τών επροξένησαν μεγάλην φθοράν.
Οι κάτοικοι του χωριού αντιστάθηκαν με μεγάλη ανδρεία εναντίον του εχθρού και το Γεράκι ήταν σημαντικό μέρος καθώς η θέση του βοήθησε τον Γέρο του Μοριά να οργανώσει τα στρατεύματα.